Surveying and Mapping

 

← Back to Linde + Robinson Laboratory for Global Environmental Science California Institute of Technology

Overview

Constructed in 1935, The Henry M. Robinson Laboratory of Astrophysics was renovated to house the Linde + Robinson Laboratory for Global Environmental Science at Caltech.

The renovation included all five floors (approximately 45,000 gsf) of the original building.  As a result, brought the facility back to its original luster and provided state-of-the-art laboratories for geochemistry, microbiology, atmospheric and oceanic sciences.  Many of the original features of the building were restored including the first floor corridor, library, offices on the upper floors, laboratories in basements, exit stair, as well as some exterior features.

The renovation established Linde + Robinson as the Nation’s most energy-efficient science laboratory and the first laboratory in a historic building to merit Platinum LEED Designation.

Cannon was selected to provide 3D scanning and modeling services for the Linde + Robinson Laboratory Renovation Project. The scope of the work included a 3D laser scan survey and modeling of all the interior floors, walls, and ceilings for the sub-basement, basement, ground floor, first floor, second floor, and rooms on the roof and roof deck.

As part of the high speed, high resolution scanning process, Cannon established horizontal and vertical control points within the building interior and tied the data into existing horizontal and vertical control. Using Leica Cyclone and Z + F LFM software, Cannon registered the point clouds and performed QA/AC for slip scans. “PC to PC” registrations were created within 5mm. Cannon prepared a project database listing and region definitions exhibit for the project. Following collection of the data, Cannon used the scanned information to create a comprehensive 3D model of the structure (Navisworks).

Caltech’s Renovation Design Team used the model as the basis for design and review of the MEP and HVAC systems. Through the use of new software applications, the design team was able to use clash detection systems to find areas where the conceptual design conflicted with the existing structure. For example, new HVAC piping was designed to be installed at a certain height, but clash detection indicated that the proposed improvement interfered with the existing structure. While still in the software application, the design team was able to address the clash; comments and redline directly over the 3D model and conceptual plan.

This real-time design review saved significant costs to the project by minimizing the time and effort needed to perform reviews and identify any needed design revisions. Design reviews took place via a web-based video conference where all parties viewed the live project and noted the needed revisions. Traditionally, these types of reviews and revisions can require many days or weeks to accomplish.

Back to Service

Information

Location
Pasadena, California

Service
Surveying and Mapping

MENU