Landscape Architecture

Landscape Architecture

Landscape Architecture

Landscape Architecture

 

← Back to South Vine Street Improvements

Overview

South Vine Street serves as a commuter route connecting Paso Robles residents to a major shopping center and is an alternate, non-freeway route to neighboring cities. In addition to motorized traffic use, South Vine Street is a popular route among cyclists in the County of San Luis Obispo. Prior to this improvement project, there was very little delineation between the roadway and bike lanes, which caused safety concerns and the pavement was badly beaten up, making it hard on motorists and cyclists.

Project improvements included widening the existing two traffic lanes; adding two, 5-foot wide striped and colored Class II bike lanes; installing curbs, gutters, drainage improvements and traffic calming measures along the route; and creating a visual buffer landscaping between the street and Highway 101. Components of the project included: 9400 LF improved roadway and bike lanes; 3900 LF poured-in-place concrete retaining walls; 3600 CY asphalt paving; and 3300 CY ground and recycled pavement.

Scope of work included preparation of plans, specifications and opinions of probable costs for 9400 lineal feet of South Vine Street. Cannon handled coordination of meetings, construction inspection and surveying. Surveying services included utility and topographic mapping and construction staking, which included over 9,000 feet of general roadway and utility improvements. The importance of this southerly entrance to the City required that the design process include preparation of conceptual improvement plans, a preliminary design report, exhibits, and cost estimates to allow the City to hold workshops. In addition, the design team reached out to the bicycle community for their input.

Funding for this project came primarily through San Luis Obispo Council of Governments using a Transit Enhancement Act (TEA) grant. Additional funding was provided through a grant from Caltrans. The City’s application for the grant was contingent upon ensuring that the bikeways along Vine Street were enhanced. To that end, the City installed a colored slurry seal on the bikeways to create a visual separation between the road and bikeway. Positive comments from avid bikers were received.

Back to Service

Information

Location
Paso Robles, California

Service
Landscape Architecture

MENU